Svenska NRJ bäst i Norden på att hitta hits

nrjstudio

För tredje året i rad är svenska NRJ den station i Norden som är bäst på att breaka hitlåtar. Det visar en undersökning som det danska företaget Radioanalyzer har utfört.

NRJ var först att spela 15 av de hundra största radiolåtarna i Norden förra året. Svenska P3 och norska P3 var först med 13 var. I Danmark var Bauer-stationen The Voice bäst och i Finland NRJ.

Enligt Radioanalyzer har public service-stationerna blivit mindre viktiga när det gäller att skapa radiohits.

”2016-upplagan av Nordic Hit Championships visar att public service-radion har fått en mindre dominerande roll när det gäller att spela stora hits först. Mindre än hälften av de hundra mest spelade låtarna hördes först på en public service-kanal. Det innebär en stor förändring sedan 2013, då public service-kanaler var först med tre av fyra topp 100-hits” skriver Radioanalyzer i ett pressmeddelande.

I Norge behåller NRK dock sin starka ställning när det gäller att hitta hits. 60 av de hundra mest spelade låtarna hördes först på NRK. För Sveriges Radio är motsvarande siffra 46 och i Danmark står DR för en tredjedel av förstaspelningarna.

De svenska stationerna är snabbare än övriga länder, visar undersökningen också. 40 av de hundra mest spelade låtarna hördes först på en svensk station. De finska radiostationerna hade bara hade åtta av premiärspelningarna.

Share