Sedan 11.00 sitter Unionen och Medieföretagen/Almega i ett möte hos medlarna för att diskutera medlarnas senaste bud i förhandlingarna om ett nytt avtal.
Tjänstemannafacket Unionen tar ut 200 medlemmar på public service-bolagen i strejk från 16.00, om en överenskommelse inte har nåtts innan dess. På Sveriges Radio berörs avdelningarna för teknik och IT, produktionsservice, tablå-, program- och musikläggning, ekonomer och ekonomiassistenter.
En strejk kommer framförallt att märkas genom att förinspelade program inte kan sändas. Men även musiken kan försvinna så småningom, eftersom musikläggarna är uttagna i strejk.
Enligt Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl sänds P1, Alltid Nyheter, Din Gata och Metropol ungefär som vanligt om det blir strejk. P2 och P3 återutsänder SR Klassiskt respektive P3 Star vid sidan av de direktsända programmen. P4 påverkas inte när det gäller de lokala sändningarna, däremot kan de rikssända programmen – särskilt i helgen – att utgå.
”Principen är att vi inte kan sända på förhand bandade program. Däremot kan vi fortsätta sända direktsända program” säger Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl till Aftonbladet.
Oenigheten mellan Unionen och Medieföretagen gäller bland annat hur hög ”individgarantin” ska vara. Medieföretagen erbjuder 215 kronor. Dessutom vill Medieföretagen förkorta varseltiden för schemaläggning från 28 till 14 dagar.
”Vi begär inte mer än vad man fått på andra avtalsområden. Det som är märkligt i den här avtalsrörelsen är att det redan finns ett avtal med journalisterna på bolagen och vi menar att vi inte ska ha sämre avtal” säger Gun Karlsson, ordförande för Unionens klubbstyrelse på SVT, till SR-kanalen Alltid Nyheter.
Försämringen av varseltiden motiverar Medieföretagen med att Unionen kräver en högre löneökning än exempelvis den som Journalistförbundet har fått i sitt avtal.
Björn Löfdahl i Alltid Nyheter: