Storbritannien: Samir Shah föreslås som BBC-ordförande

Samir Shah. Foto: GOV.uk.

Den brittiska regeringen föreslår Samir Shah som ny ordförande för BBC.

Samir Shah ersätter, om han blir vald, Richard Sharp som fick lämna uppdraget efter att det hade avslöjats att han hade förmedlat ett lån till den dåvarande premiärministern Boris Johnson.

”Med en mer än 40-årig karriär inom TV-produktion och journalistik, kan Shah ta med sig en stor erfarenhet till posten som ordförande för BBC. Hans tydliga mål är att BBC ska nå framgång i ett snabbt föränderligt medielandskap och jag är säker på att han kan bidra med det stöd och den granskning som BBC behöver för att möta utmaningar och möjligheter” säger den brittiska kulturministern Lucy Frazer.

Samir Shah ska nu granskas i en utfrågning i parlamentets kulturutskott.

”Jag är glad att utses till främsta kandidat till ordförande i BBC och ser fram emot utskottets utfrågning. BBC är helt klart ett av Storbritanniens största bidrag till global kultur och ett av vårt starkaste kort när det gäller soft power” säger Samir Shah.

Samir Shah föddes i Indien 1960 och är chef för produktionsbolaget Juniper, som han köpte 1998. Han jobbade på BBC 1987-1998 och var chef för aktualiteter och för politisk bevakning. Samir Shahs bror Mohit Bakaya är kanalchef för BBC Radio 4.

Imorgon väntas den brittiska regeringen ge besked om TV-avgiften för nästa år. BBC har föreslagit en ökning med 10 procent i linje med inflationen, efter flera år med oförändrad avgift. Premiärminister Rishi Sunak sade i helgen att en sådan höjning är för stor för hushållen med tanke på just inflationen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share