Storbritannien: Lyssnarras för BBC Radio 2 efter att Ken Bruce slutade

Ken Bruce. Foto: Bauer Media.

BBC Radio 2 har förlorat en miljon lyssnare sedan förmiddagspresentatören Ken Bruce gick över till Bauer-ägda Greatest Hits Radio i april. Det visar den senaste lyssnarmätningen från Rajar.

BBC Radio 2 är fortfarande den överlägset största radiokanalen i Storbritannien med 13,45 miljoner lyssnare varje vecka. Men det är en miljon färre än under första kvartalet.

Den främsta orsaken till nedgången för Radio 2 är att Bauer Media tidigare i år rekryterade Ken Bruce, som har presenterat Radio 2:s förmiddagsprogram under många år. Sedan april sänder han istället på Bauers oldieskanal Greatest Hits Radio, som har ökat sin publik med 672 000 till 5,8 miljoner.

Antalet som lyssnar på kommersiell radio har stigit med 8 procent på ett år till 39,2 miljoner, vilket är den högsta siffran någonsin. Reklamradions andel av det totala lyssnandet har samtidigt stigit till den nya rekordnoteringen 54,5 procent. Radion i sin helhet når 49,5 miljoner britter varje vecka, vilket motsvarar 88 procent av befolkningen.

14,4 procent av all radiolyssning i Storbritannien sker nu via smarta högtalare, efter en uppgång med 3,6 procentenheter på ett år. Digitala plattformar står för totalt 68,6 procent (+1,0) av lyssnandet, varav 40,3 procent (-0,5) för DAB, 24,9 procent (+2,6) för internet inklusive smarta högtalare och 3,5 procent (-1,0) via TV. Det analoga lyssnandet via FM och mellanvåg har minskat till 31,4 procent av all lyssning (-1,0).

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share