SR och Aller startar poddar om kungahus

Till vänster: Titti Schultz och Ebba Kleberg von Sydow. Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio. Till höger: Sebastian Mattsson och Natalie Mourad. Foto: Aller Media.

På fredag är det premiär för SR-podden Monarkerna. Den här veckan startar även Aller Media en podd om kungahuset.

Monarkerna leds av P4 Extras programledare Titti Schultz och journalisten och författaren Ebba Kleberg von Sydow. Podden ska bland annat handla om hur en monarki fungerar, vilka kungahus som finns och hur de är släkt med varandra.

”Kungligheter är som en gammaldags saga, som lever kvar i vår tid, egentligen mot alla odds. Hur ska de balansera den nödvändiga mystiken, med att vara transparenta, öppna och sociala medier-kompatibla? Det kommer vi bland annat att avhandla i podden” säger Ebba Kleberg von Sydow.

”Jag ser fram emot att få nörda ner mig på djupet i allt från stora ämnen som vårt statsskick till kungliga husdjur. Och att få göra det här med Ebba som är en ännu större nörd än jag, är en stor lyx. Hon sitter på en massa detaljer och kuriosa som är rolig och ögonbrynshöjande oavsett om du är rojalist eller inte” säger Titti Schultz.

I podden kommer ett aktuellt ämne tas upp, liksom exempel från historien som förklarar den aktuella situationen.

”Sverige är en av tolv monarkier i Europa och kungahuset en del av vårt samhälle. Kungligheter förknippas ofta med skvaller och skandaler men vi vill göra en podd som sätter kungahuset i ett historiskt sammanhang, förklarar traditioners bakgrund och familjernas kopplingar till varandra” säger Caroline Pouron, som är digitalt utbudsansvarig på Sveriges Radio.

Aller Medias nya monarkipodd Du, kungen! presenteras av Sebastian Mattsson och Natalie Mourad som är reportrar på Aller-tidningen Svensk Damtidning med kungahuset som bevakningsområde.

”Det finns många spännande historier om kungahuset som aldrig kommer fram. Det finns många insmickrande poddar om kungligheter, men vi vill prata om kungahuset på ett annorlunda och roligare sätt” säger Natalie Mourad.

Det första avsnittet av Du, kungen! släpps idag och handlar om skilsmässoryktena kring kronprinsessan Victoria och prins Daniel som florerade i fjol.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share