SR kortar nyhetstexterna

Josef el Mahdi, områdeschef Play. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio.

De flesta P4-kanalerna har nu gått över till att skriva kortare nyheter i text och istället hänvisa till ljudfiler för de som vill veta mer. Målet är att öka den digitala lyssningen och att följa företagets strategi om ljudet i fokus.

”I ett par år har många redaktioner inom Sveriges Radio stegvis krympt nyhetstexterna på sina sajter och samtidigt ökat publiceringar av ljud. De flesta P4-redaktioner har nu gått över till att som grundformat skriva nyheter i form av ett lättöverskådligt trepunktformat, samt förstås rubrik och bildtext och ibland en faktaruta. Viktigast är det ljudklipp som berättar mer” skriver Josef el Mahdi (områdeschef på SR Play) och Ulf Reneland (kanalansvarig på SR Play) på Sveriges Radio-bloggen.

Sveriges Radio sajter har tidigare inte haft något enhetligt format för nyhetstext, men det har varit vanligt att bara publicera skrivna radiomanus. De nya formaten har testats på ”pilot-redaktioner” som exempelvis P4 Östergötland, P4 Västmanland och Sisuradio. Resultatet har varit att en större andel av användarna väljer att lyssna på nyhetsljudet istället för att enbart läsa.

SR har även genomfört några andra förändringar. På- och avannonsering är nu är en del av ljudfilerna så att klippen kan spelas upp i spellistor, bland annat de spellistor för lokala och nationella toppnyheter som har skapats. Push-notiser länkar till ljudklipp istället för direktsänd radio, vilket har gjort att fler använder dem.

”Allt det här innebär ganska stora förändringar och just nu ställer reportrar på cirka 30 redaktioner om sina arbetssätt med drivkraften att nå publiken. Vi har inte färdiga lösningar på allt i detta och som i allt utvecklingsarbete så måste vi pröva oss fram men hittills ser vi att omställningen går snabbare än vi trott, vilket är väldigt roligt och bra för oss som jobbar med detta och för er lyssnare” skriver Josef el Mahdi och Ulf Reneland.

Share