Bauer börjar sända DAB+ i Stockholm, Göteborg och Malmö

Bauer Media lanserar i sommar tio radiokanaler i ett eget digitalradionät. Sändningarna byggs ut i etapper i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö och får en täckning på drygt 40 procent av befolkningen.

”I hela Europa växer lyssningen på digitalradio via DAB+. Det blir fantastiskt kul för lyssnarna i Stockholm, Göteborg och Malmö som får flera nya radiokanaler att lyssna på. DAB+ är det naturliga steget för att framtidssäkra och utveckla radiomediet för lyssnarna” säger Teemu Korhonen, som är distributionschef på Bauer Media.

Bauer Media har ett nationellt tillstånd för DAB+-radio sedan 2014, men har sedan dess fått flera uppskov från Myndigheten för press, radio och TV. I september förra året fick Bauer ytterligare ett uppskov. Enligt beslutet ska Bauer starta sändningarna senast 1 juli och bygga ut dem så att de når 35 procent av befolkningen 1 oktober och sedan 50 procent ett år senare.

Bauer har tidigare testsänt DAB+-radio – dels som en del av Teracoms testnät i Stockholm, Uppsala och Gävle och dels i egen regi i Stockholm.

Det är ännu inte klart vilka kanaler som Bauer väljer att lägga ut i sitt DAB+-nät. Troligen kommer nätverken Mix Megapol, NRJ och Rockklassiker att ingå, liksom Stockholms-stationerna Vinyl, Svensk Pop och Lugna Klassiker, Göteborgs-versionen av Mix Megapol och skånska Retro FM.

NENT började i juli sända DAB+ i Stockholm, Uppsala och Gävle. Nätet byggdes ut till Göteborg i november och till Malmö i december. I utbudet ingår FM-stationerna Rix FM, Star FM, Bandit Rock och Power Hit Radio, webbkanalerna Lugna Favoriter, Svenska Favoriter och Dansbandsfavoriter, de nya formaten Bandit Classic Rock, Power Millennium, Radio Rainbow och Gamla Favoriter samt Skärgårdsradion (endast Stockholm) och skånska Guldkanalen. De två senare drivs av samarbetspartners till NENT.

Sveriges Radio inledde DAB-sändningar redan 1995. I juli förra året gick SR över till den modernare varianten DAB+ och lade samtidigt ned de digitala musikkanalerna P2 Klassiskt, P2 Världen och P3 Star. För närvarande består utbudet från SR av P1, P2, P3 Din Gata, P4 Stockholm, Sisuradio och Knattekanalen. SR sänder DAB+ i Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrbotten.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share