SR: Flera förslag hotar oberoendet

Flera av förslagen i den promemoria som Medieutredningen lämnade till regeringen i dag hotar public service-bolagens oberoende. Det säger Sveriges Radios strategidirektör Jan Petersson i en kommentar.

SR reagerar på att utredningen lämnar förslag på förändringar av public service, trots att det i uppdraget bara ingår att peka på frågeställningar som behöver utredas närmare inför nästa tillståndsperiod.

”Vi konstaterar därför med förvåning att Medieutredningen inte bara föreslår frågeställningar, utan också inkluderar konkreta förslag till lösningar” säger Jan Peterson i ett pressmeddelande.

”Medieutredningen skriver också att public service är viktigare än någonsin och säger sig vilja stärka oberoendet, men pekar i själva verket på flera förslag som hotar det” fortsätter Jan Petersson.

Även enligt SVT skulle förslagen minska oberoendet för public service.

”Utredningen tar upp vissa aspekter på vår verksamhet men missar många andra, vilket inte är oväntat med tanke på att utredaren inte har haft i uppdrag att utreda public service som sådant. Detta kan även förklara de olika brister som finns i PM-et. Utredaren säger sig vilja stärka public service-bolagens oberoende men lägger samtidigt en lång rad förslag som minskar det” säger Sabina Rasiwala, som är kommunikationsdirektör på SVT.

”Vi kommer att göra våra inspel kring de frågor vi tycker är viktiga i samband med att vår tillståndsprocess drar igång. Vi litar på att den formella, återkommande public service-utredningen kommer att göra ett gediget jobb med att belysa public service-verksamheten ur alla relevanta perspektiv” fortsätter Sabina Rasiwala.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share