SR fälldes för uppmaningar att följa Instagram-konton

P4 Extra och Hiphop, R’n’B och soul i P3 med Sihel fälldes för Instagram-uppmaningar. Foto: Johan Lindström.

Två SR-program har fällts för att de innehöll uppmaningar till lyssnarna att följa Instagram-konton.

I P4 Extra ville en programledare att lyssnarna skulle hjälpa en influencer att få fler följare på Instagram. Granskningsnämnden anser att det handlade om ett otillbörligt gynnande av Instagram och av influencerns företag.

P3-programmet Hiphop, R’n’B och soul i P3 med Sihel innehöll en uppmaning från programledaren om att följa hans personliga konto på Instagram. Nämnden anser att kontots utformning och innehåll gör att det gynnade ”programledarens egna kommersiella intressen och vad som närmast kan beskrivas som hans eget personliga varumärke”. Därför var det fråga om otillbörligt gynnande av både Instagram och programledarens egna kommersiella intressen, enligt nämnden.

Granskningsnämnden kommer att ansöka hos domstol om att SR ska betala sammanlagt 100 000 kronor för överträdelserna.

I tidigare beslut har nämnden kommit fram till att programföretagen får hänvisa till olika plattformar och sociala medier där de är aktiva. Inslag med uppmaningar om att kommunicera med programmen på sociala medier har friats. Däremot har uppmaningar att bli medlem eller gå med i ett programs grupp på exempelvis Facebook fällts eftersom det anses som otillbörligt gynnande.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share