SR arrangerar festival för nutida musik

Att Eurovision Song Contest avgörs i Baku den här veckan vet de flesta. Mindre känd är den nutida konstmusikens motsvarighet International Rostrum of Composers, som i morgon inleds i Stockholm med Sveriges Radio som värd.

International Rostrum of Composers är ett internationellt forum för radiosänd nutida musik, som sedan 1954 har arrangerats årligen av International Music Council. Fram till 2002 var UNESCO-kontoret i Paris värd för IRC, men sedan 2003 har evenemanget flyttat runt till olika städer. Nu är det för första gången Stockholms tur.

27 radiobolag från fyra kontinenter deltar i årets tävling. Pristagare utses i två kategorier – allmänna kategorin och Guy Huot Bursary-priset för kompositörer under 30 år. Finalisterna presenteras i konsertform och efter evenemangets slut kan verken sändas av de deltagande radiobolagen.

Vid sidan av själva tävlingen blir det även diskussioner om nutida musik, en konsert med förra årets vinnare Franscesco Filidei, en opera, en intervju med den svenska kompositören Jesper Nordin och en presentation av Sveriges musikliv.

Share