SBS Radio gör om webbradion

SBS Radio lanserar under sommaren en helt ny webbradio och redan nu finns en betaversion utlagd på stationernas sajter. Bland förändringarna finns ett nytt utseende, bättre ljud och kompatibilitet med fler operativsystem och webbläsare.

”Det viktigaste vi vill uppnå med förändringen är att stödja fler webbläsare och plattformar för att fler ska kunna lyssna på oss via webben. Att byta ut våra WMA-strömmar har varit på önskelistan i flera år, men det är först nu det har varit möjligt. AAC+ via Flash är första steget och en HTML5-version för plattformar utan flash kommer snart också” säger Simon Gooch, som är chef för nya medier på SBS Radio.

”Det har också varit viktigt att göra vårt arkivmaterial mer tillgängligt och skapa mer av en ”play”-känsla eftersom det är ett område som blir att viktigare och ge mer plats till hemsidans innehåll via vårt nya bildspel – som är framtaget för att fungera på flera plattformar, inklusive DAB+-mottagare med skärmar” fortsätter Simon Gooch.

En viktig del av den nya webbradion är funktioner som delning via sociala medier och så småningom också ”inbäddning” på andra sajter.

”Det som kvarstår innan vi släpper den slutgiltiga versionen är framförallt finslipning av funktionaliteten, eftersom det mesta verkar fungera som det ska. En sak som tillkommer är ”social sharing”, inledningsvis via mail, Facebook och Twitter” berättar Simon Gooch.

I höst tillkommer funktionen att ”bädda in” webbspelaren på andra sidor, exempelvis bloggar. Dessutom kommer spelaren att anpassas för smartmobiler med pekskärmar.

”Förhoppningsvis kommer en första version för smartmobiler strax efter releasen och en ännu bättre version är planerad till hösten” fortsätter Simon Gooch.

Bakom webbspelaren finns ett nytt internt API (application programming interface), som följer Radio DNS-standarden – ett internationellt radiobranschprojekt för metadata som SBS Radio har varit med om att utveckla.

På den fyra personer stora nya medier-avdelningen har man under våren även arbetat med en uppfräschning av samtliga hemsidor, som kommer att genomföras samtidigt med lanseringen av den nya webbradion.

Betaversionen av Mix Megapols nya webbradio hittas här.


 

Share