SBS och Berlingske får Danmarks sjätte FM-nät

Det blir Berlingske Media och SBS som får den sjätte FM-kanalen i Danmark. Det meddelade Radio- og TV-nævnet i dag.

”Vi är mycket glada över att vi har fått möjligheten att sätta igång en ny och spännande radio på den danska marknaden. Vi ser fram emot det nya innovativa samarbetet mellan oss och SBS Radio, och vi startar direkt så att Pop FM kan komma i luften kort efter att vi alla har kommit tillbaka från semestern” säger Berlingske Medias koncernchef Lisbeth Knudsen i ett pressmeddelande.

”Jag är säker på att Pop FM blir en ny och sund injektion i den danska radiomarknaden efter en väldigt turbulent tid, och att vi framöver kommer att klara att ge våra annonsörer en ännu starkare kommersiell radiomarknad” säger SBS Radios VD Frederik Meyer.

SBS Radio driver redan den femte FM-kanalen Nova FM och fick därför inte delta i skönhetstävlingen om den sjätte FM-kanalen. SBS kom runt det genom att bilda FM6 A/S, som till 60 procent ägs av Berlingske Media.

Pop FM kommer att rikta sig till målgruppen 35-55 år med ett format som domineras av musik från 70-, 80- och 90-talen. Dessutom blir det nyhetssändningar från Berlingske.

I och med vinsten får SBS Radio en helt dominerande ställning på den danska reklamradiomarknaden. Förutom Nova FM och nya Pop FM äger SBS redan danska The Voice, som finns i stora delar av landet.

Det nya tillståndet för Pop FM gäller i åtta år och frekvenserna måste tas i bruk senast om ett halvår, alltså på julafton. Det finns inga innehållskrav och koncessionsavgiften sätts som en variabel avgift på omsättningen över 75 miljoner danska kronor.

Radio- og TV-nævnet utsåg vinnaren genom att värdera de två ansökande bolagens affärsplaner och erfarenhet från att driva radioverksamhet.

Den enda konkurrenten till Berlingske/SBS-projektet var New Radio, som ägs av Radio 100 FM-s stationschef Jim Receveur. Radio 100 FM lämnade tillbaka FM6-tillståndet förra året efter en konkurs. Radio 100 FM togs därefter över av stationschefen Jim Receveur och lever vidare på andra frekvenser.

Pop FM sänder redan som webbradio, lyssna här.

Läs Radio- og TV-nævnets beslut här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share