Sameradion öppnar redaktion i Jokkmokk

Thomas Sarri, kanalchef för Sameradion. Foto: Sveriges Radio.

70-årsjubilerande Sameradion, som har sin huvudredaktion i Kiruna, öppnar en redaktion i Jokkmokk. Orten beskrivs som en ”given utgångspunkt” för Sameradions bevakning med tanke på både historien och på den planerade gruvan i Gállok.

”Jokkmokk var en av de första platserna för samiska sändningar på 60-talet, på det sättet känns det som att cirkeln sluts. Idag handlar vår bevakning om samhällsutveckling och kulturens värde, om arbetstillfällen och traditionella levnadssätt, om pengar och världsarv. Sådana saker kan ibland bli beskrivna lite för svart och vitt. Verkligheten är mer nyanserad och det är ett viktigt uppdrag för Sameradion och Sveriges Radio att vara på plats och fånga röster med olika perspektiv” säger Sameradions kanalchef Thomas Sarri.

Sameradion sänder i P2 3 timmar 25 minuter varje vardag samt 1 timme på söndagar. Dessutom har redaktionen en egen webbkanal som sänds dygnet runt. Programmen görs på fyra språk: nordsamiska, sydsamiska, lulesamiska och svenska.

De första samiska programmen var på svenska och gjordes i Sundsvall 1952. 1960 flyttades sändningarna till Jokkmokk och 1965 gjordes de första programmen på samiska samtidigt som redaktionen flyttades till Luleå. Sedan 1970 finns den samiska redaktionen i Kiruna och 2009 flyttade Sameradion ihop med SVT:s samiska redaktion.

Sameradion har 14 tillsvidareanställda och två programanställda, liksom frilansar runt om i Sápmi. På FM har programmen 26 000 till 32 000 lyssnare per dag och via webbkanalen nås cirka 3 800 lyssnare.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share