Regeringen tilldelar Christofer Murray Illis quorum-medalj

Christofer Murray. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

P1-presentatören Christofer Murray får belöningsmedaljen i guld av åttonde storleken med inskriften Illis quorum meruere labores (”Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”). Medaljen är en av regeringens främsta utmärkelser och går till personer som gjort framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Christofer Murray var lärare när han i slutet av 70-talet valde att bli radiovärd. Under 40 år ledde han nyårssändningen i P1, ett uppdrag som en gång tillhörde Sven Jerring. Han sista nyårssändning gjordes förra året. Christofer Murray får medaljen, som instiftades av Gustav III 1785, för framstående insatser som radioproducent och nyårsvärd.

Även illustratören Lena Anderson och artisten Carola Häggkvist tilldelas Illis quorum-medaljen i år.

”Regeringens belöningsmedalj Illis quorum är en av Sveriges främsta belöningsmedaljer. Det är därför en ära för mig i min roll som kulturminister att få dela ut medaljerna till dessa tre framstående kulturutövare som är en del i Sveriges fantastiska kulturutbud. Jag tror att många med mig har egna minnen och erfarenheter av Christofer, Carola och Lenas gärningar och verk. De har bidragit med ett tryggt sällskap över radion i nyårsnatten, låtar att sjunga högt till genom livet och böcker om bland andra Maja och Linnea som välkomnat många in i litteraturens värd” säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share