Radiostationer kan få stöd till lokal journalistik

Illustration: MPRT.

Från 1 februari kan radiostationer och andra medier ansöka om stöd för lokal journalistik. Stödet ska gå till journalistisk bevakning av områden med svag bevakning.

”Syftet med mediestödet är att stärka demokratin genom att främja tillgång till oberoende nyhetsförmedling i hela landet via en mångfald av allmänna nyhetsmedier med redaktionellt innehåll av hög kvalitet” skriver MPRT i ett pressmeddelande.

Sista anmälningsdag är 1 mars.

MPRT har fått drygt en miljard kronor att fördela i stöd till nyhetsmedier i år. Myndigheten har dock svårt att bedöma hur mycket som kan delas ut i olika stöd och ser redan att att pengarna till de sex olika formerna av mediestöd inte kommer att räcka till. Det beror på att kostnaden för driftsstödet har ökat årligen. Därför kommer myndigheten i år inte att ge något stöd för innovation och utveckling. Dessutom väljer MPRT att vänta med att öppna ansökningar för det nya redaktionsstödet.

I oktober fördelade MPRT för andra gången bidrag från redaktionsstödet. Tre program inom den kommersiella radion fick ta del av pengarna: Gry Forssell med vänner på Mix Megapol, Morrongänget på Mix Megapol Göteborg och Retromorgon med Hans Strandberg på Retro FM i Malmö.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share