Premiär idag för Ekots dagliga nyhetspodd

Robin Olin och Lena Nordlund. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Idag är det premiär för Ekots nya dagliga nyhetspodd. Dagens Eko publiceras fem morgnar i veckan och leds av Robin Olin och Lena Nordlund.

”Den här podden blir ett perfekt komplement till våra direktsändningar, program och löpande nyhetsrapportering dygnet runt” säger Ekochefen Klas Wolf-Watz.

Namnet till podden hämtas från Ekots 16.45-sändning.

”Vi tyckte att det gav en tydlig signal om att den här podden blir en modern tappning av allt det som är så starkt med Ekot. Trovärdigheten, kvalitén och historien från 1937 som vi nu laddar om för att nå nya lyssnare” säger Klas Wolf-Watz.

Robin Olin är programledare för Dagens Eko de flesta dagar och leder även det första avsnittet. Han har tidigare bland annat varit korrespondent och har senast varit programledare för Konflikt i P1.

”Det här är podden som jag själv längtat efter. När jag rest runt i världen som reporter har jag alltid jagat bra historier som förklarar samtiden. Nu kommer dagens bästa nyhetsstory komma till mig i studion tillsammans med Sveriges Radios skarpaste reportrar och korrespondenter. Jag tänker att om man bara får ta med sig en enda podd till en öde ö så är det den här” säger Robin Olin.

”I premiäravsnittet ska mina korrespondentkollegor Lubna El-Shanti och Johan-Mathias Sommarström hjälpa mig att förstå hur det varit att leva vid fronten i Ukraina det här året. Det släpps på årsdagen av den ryska invasionen av Ukraina” fortsätter Robin Olin.

En dag i veckan kommer Lena Nordlund från Vetenskapsradion att leda podden. Hon gick nyligen till semifinal i På spåret och intervjuade i oktober 2022 Iggy Pop i en uppmärksammad P4 Dokumentär.

Lyssna på första avsnittet av Dagens Eko nedan.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share