Paris, Nice och Marseille får digitalradio

Paris, Nice och Marseille blir de första regionerna i Frankrike som får digitalradio. Det har mediemyndigheten CSA beslutat. Sändningarna startas i december.

logo2Samtidigt har CSA valt ut de stationer som får sända digitalt. I Paris ges tillstånd till åtta public service-kanaler och 55 privatägda stationer. Sju stationer är helt nya på marknaden: Radio Mandarin d’Europe (på kinesiska), R20 (för barn i åldern 6-13 år), Crooner Fréquence Numerique, Jazz Radio, Antinea Radio (för berber), LCI Radio (nyheter) och RTL L’Équipe (sport). Dessutom kan flera stationer som idag delar FM-frekvenser utöka till dygnet-runt-sändningar. Det gäller bland annat Néo (som ger utrymme för nya artister), AYP FM (armeniska) och France Maghreb (för nordafrikaner).

I Marseille har 41 privatägda stationer fått digitala sändningstillstånd, varav tolv idag inte sänder på FM, och i Nice blir det 40 privata radiostationer, varav 13 saknar analoga tillstånd.

I Frankrike kommer man att använda sig av standarden T-DMB Audio, som liksom DAB och DAB+ är en del av den europeiska digitalradiofamiljen Eureka 147. Branschorganisationen DR France har kritiserat valet av T-DMB Audio, eftersom det betyder att Frankrike har en helt egen standard för digitalradio.

Hela CSA-beslutet finns i PDF-format här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share