P4-kanaler får lokala Radioleaks

Sveriges Radio utvecklar sin tipstjänst Radioleaks genom att öppna regionala versioner för P4-kanalerna runt om i landet. Det berättade Jesper Lindau och Rolf Stengård på ett seminarium under Radiodagen.

Radioleaks lanserades i mars för att underlätta överlämnande av känsligt material till Sveriges Radios redaktioner. Sedan dess har runt 300 tips kommit in till Sveriges Radio via tjänsten.

”Vi satte igång efter en rekordsnabb handläggning. Vi ville ha en enkel och säker metod att lämna material som kan vara känsligt till Sveriges Radio” sade Rolf Stengård, som är redaktör för undersökande journalistik på Ekoredaktionen.

En av nyheterna som kommit till tack vare Radioleaks var avslöjandet att AMF Pensions ordförande Bertil Villard skatteplanerar i Peru. SR-s rapportering ledde till slut till att Bertil Villard valde att avgå.

”Ett tips till Radioleaks kan leda till sprängstoff bara man har rätt reporter. Alla tips till Radioleaks är sådana vi inte hade kunnat få in på andra sätt” sade Rolf Stengård på seminariet.

Enligt Jesper Lindau är Radioleaks inte bara en tekniskt avancerad lösning, utan också ett sätt för Sveriges Radio att lära lyssnarna något om uppgiftslämning och berätta om medborgarskapets möjligheter.

”Vi utvecklar nu tjänsten. Istället för bara ett Radioleaks, ska varje lokala kanal få sin egen ”brevlåda”. Det tror jag kommer att öka mängden lokalt material men ställer krav på hur de lokala kanalerna arbetar” sade Rolf Stengård, som även berättade att många internationella medieföretag har visat intresse för SR-s lösning.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share