Alltid Nyheter med "vidgat nyhetsbegrepp"

På måndag är det sändningsstart för SR-s nyhetskanal Alltid Nyheter från Sveriges Radio, som drivs som ett utvecklingsprojekt under fyra månader.

Fem programledare kommer att leda Alltid Nyheter, som sänder egna program från 06.50 till 21.40. Totalt arbetar 22 personer på redaktionen, som därmed är i samma storlek som en lokal P4-kanal.

Alltid Nyheter kommer dels att producera eget material, dels återanvända sådant som görs av andra redaktioner inom Sveriges Radio.

”Vi har självklart ett nära samarbete med våra lokala kanaler, Ekot, genreredaktionerna och våra korrespondenter runt om i världen. Det blir en blandning av vårt eget material och sådant från andra redaktioner. Fokus kommer att vara på ”just nu”, inte på fördjupning eller debatt” berättade projektledaren Markus Boger på ett seminarium under Radiodagen.

”Vi ska prova en ny berättande form och ny teknik som gör att reportrar kan komma ut snabbare med det de har gjort” fortsatte Markus Boger, som annars är kanalchef för Sveriges Radio i Örebro.

Alltid Nyheter ska enligt Markus Boger vara en flexibel kanal som ska kunna rapportera snabbt om något händer, något som kan vara svårt i andra kanaler. Ett exempel är presskonferenser, som kan sändas direkt.

Under dagtid (06.50-19.00) får Alltid Nyheter en tydlig inriktning på snabba nyheter, med uppdateringar varje kvart och ett ”vidgat nyhetsbegrepp” som även innehåller sådant som sport och nöjesnyheter. På kvällen blir det en något mindre intensiv bevakning. 19.00-21.40 ska Radiosporten och Ekot tillsammans utvecka ett flexibelt nyhetsarbete, med mer nyheter eller sport beroende på nyhetsläget.

Sena kväller och nätter återutsänds BBC World Service och på helgerna bland annat återutsändningar av P3 Dokumentär och Ekots Lördagsintervju.

Alltid Nyheter sänder fram till 15 januari via webben och till mobiler och finns även tillgänglig i Teracoms DAB+-multiplex i Stockholm, Uppsala och Gävle.

Foto: Sveriges Radio.

Lyssna: Alltid nyheter

Share