P4 får eget kulturprogram

SR Värmland producerar P4-s nya kulturprogram, som får namnet P4 Kultur.

I oktober utlovade SR-ledningen en satsning på kulturutbudet, med kulturreportrar utanför Stockholm och mer resurser till nyskriven svensk musik, texter, dramatik och humor. Idag presenterades planerna på nya kulturprogram i P1 och P4.

Redan nu i helgen blir det P1-premiär för Kulturradion Kosmo, som beskrivs som ett ”glansigt lördagsmagasin med internationell prägel”. Programmet görs av Anneli Dufva, Cecilia Blomberg och Marie Liljedahl. Den senare fungerar även som producent.

”I de första programmen kommer vi bland annat, med hjälp av världsmedborgaren Sigrid Kahle, fundera kring själva begreppet kosmopolit – vad står det för idag? Vi intervjuar konstnären Ester Shalev-Gerz som är aktuell med en stor utställning på Jeu de Paume i Paris. Med hjälp av Nam Le och Philip Roth funderar vi kring författarens roll som världsmedborgare” säger programledaren Anneli Dufva i ett pressmeddelande.

Även P4 får ett eget kulturprogram i augusti. P4 Kultur görs av SR Värmland med Pernille Nordström som producent och ska bland annat guida till de bästa kulturupplevelserna runt om i landet.

”Vi ska fördjupa oss i det kulturliv som frodas lite vid sidan om de stora scenerna och det blir mycket kulturellt detektivarbete” säger programledaren Hedvig Nilsson.

Sveriges Radios VD Mats Svegfors säger att SR ska vara en ledande kulturskapare i landet och förklarar skillnaden mellan de två nya programmen.

”Nu förtsätter vi att fördjupa, utveckla och vidga vårt kulturutbud genom att starta nya program. I P1 har Kosmo fokus på de specialintresserade lyssnarna medan P4 Kultur vänder sig till den lite bredare publiken” säger Mats Svegfors.

Foton: JH Engström.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share