Öppet gränssnitt för DAB+ i mobiler

lgstylus2b

Ett konsortium bestående av radiobolag och radioorganisationer har tagit initiativet till ett öppet och gemensamt gränssnitt för DAB+ i mobiltelefoner. Projektet Open Mobile Radio Interface (OMRI) presenteras idag på konferensen IBC i Amsterdam.

”Utvecklandet av Open Mobile Radio Interface är ett viktigt steg för att radiobolag ska kunna anpassa sina appar och utnyttja DAB+-mottagare i smarta telefoner. Det här möjliggör verklig innovation när det gäller digitalradio-tjänster, som eftersom de är gratis ger verkliga fördelar för konsumenterna” säger Simon Fell, som är EBU-s direktör för teknik och innovation.

OMRI fungerar som ett tekniskt gränsnitt som standardiserar kommunikationen mellan mobilens chipset och appar. Lösningen innehåller en rad funktioner och ska enligt initativtagarna säkerställa att DAB-appar fungerar med smarta telefoner som har en inbyggd DAB-mottagare. Flera appar som bygger på standarden har redan tagits fram.

Tidigare i år lanserades en version av LG Stylus 2 som världens första smarta mobil med DAB+-mottagare.

De bolag och organisationer som har bidragit till utvecklandet av OMRI är EBU, World DAB, IDAG, BBC, Radioplayer, All In Media, IRT, Konsole Labs, Fraunhofer IIS, MTVNL, Commercial Radio Australia och två chiptillverkare.

Mer:
Pressmeddelande från Open Mobile Radio Interface

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share