Nyårsvärden Christofer Murray tog emot medalj från regeringen

Christofer Murray tog emot regeringens medalj från kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Arne Hyckenberg/Sveriges Radio.

Christofer Murray tog igår kväll emot regeringens belöningsmedalj ”i guld av åttonde storleken med inskriften Illis quorom meruere labores”. Det skedde under trettondagskonserten med Sveriges Radios symfoniorkester i Berwaldhallen.

Han får medaljen för sina mångåriga och framgånsrika insater som radioproducent och nyårsvärd. Christofer Murray har under 40 år varit värd för P1:s nyårssändning. I år sände han på nyår för sista gången.

”Christofer Murrays trygga röst har sedan 1970-talet varit en av de mest välkända i radio. Inte minst blev han uppskattad för att under imponerande fyra decennier ha förvaltat den stolta traditionen med sändningar runt nyårsaftonens tolvslag. Med stor närvaro, personlighet och den djupaste respekt för lyssnarna stod Christofer Murray för en värmande och hoppingivande stund i nyårsnatten. Som få andra kunde han både högtidligt och med värdighet förmedla hopp till oss lyssnare när vi gick över från ett år till ett annat”, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Illis quorum meruere labores betyder ”Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”. Medaljen instiftades av Gustav III 1785 och är en av Sveriges främsta utmärkelser. Den går till personer som gjort framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share