Norskt besked om FM nästa år

trond_giske_Fotograf_Henrik_Kreilisheim_270x405Nästa år kommer den norska regeringen att ge besked om digitalradion och nedsläckningen av FM-bandet.

I vintas efterlyste NRK-chefen Hans-Tore Berkaas en plan för digitaliseringen av radiomediet. En sådan plan kommer nästa år, lovar den socialdemokratiska kulturministern Trond Giske (bilden). En förutsättning är dock att regeringen sitter kvar efter valet den 14 september.

”Vi kommer under loppet av 2010 att lägga fram en rapport om DAB, där vi bland annat kommer att diskutera om myndigheterna kan bidra mer aktivt för att främja digitaliseringen av radiomediet. Vi har nu goda erfarenheter från digitaliseringen av TV, även om radiodigitaliseringen kommer att ta längre tid och kräva större förberedelser. Bland annat finns det fler radioapparater som ska bytas ut” säger kulturministern Trond Giske till Aftenposten.

Försäljningsökningen för digitala radiomottagare har avstannat i Norge, där det fortfarande säljs åtta gånger fler analoga mottagare än digitala. Dessutom är parallellsändningarna dyra för NRK, som därför vill ha ett slutdatum för FM-bandet. Ett årtal som nämnts i radiobranschen är 2014, vilket Trond Giske dock tror är för optimistiskt. Däremot tror han på en modell där FM-släckningen inleds när mer än hälften av hushållen har tillgång till DAB.

”Vi är troligen inte framme vid den punkt där vi kan sätta ett exakt datum för släckningen. Rapporten kommer nog ändå att innehålla ett tidsperspektiv, där vi lägger fram en strategi inför det slutliga släckningsdatumet. Det viktigaste är nu att vi påskyndar planerna” fortsätter Trond Giske.

Giske pekar på att flera länder nu satsar på digitalradion. Den brittiska regeringens föreslår en analog släckning 2015, medan den franska vill förbjuda försäljning av analoga mottagare från 2013.

Foto: Henrik Kreilisheim.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

5 Comments

 1. Roy

  Inget land kommer att släcka FM-bandet.
  Det som gäller är att alla nya stationer som vill sända nationellt eller regionalt kommer att ligga på dab+, nätet.
  FM-bandet blir för lokalradio och närradio. Band l = 47-68 MHZ länstäckande samt FM-bandet kan komma att upplåtas för DRM+ sändningar, lokalt. DRM kommer att tillåtas i hela AM-bandet.
  150 kHz-30 MHz. DRM+ kan användas till 5.1 4 kanals stereo.
  DRM och DRM+ kan man äga sin egen sändare.
  DRM i 11-m bandet kan ge 2 x 20 kHz, medan dab+ ger 2 x15 kHz audio. 500watt DRM i 11-m ger samma som 5 kW FM vid + 60 m masthöjd.

 2. Endre Juel Lundgren

  Det er pent lite som er sagt om radio i det hele tatt. Enkelte av partiene omtaler medier og digitalisering av disse, men det er ingen som har vært tydelige. Men om de var tydelige må de jo også holde det de lover – og det er jo ikke noe en politiker ønsker.
  Høyre er tradisjonellt et parti som støtter bedrifter, det samme gjelder til en viss grad FrP. Så begge disse partiene vil nok stå for en løsning som er best for eierene. Forhåpentlig er dette i tråd med hva lytterne ønsker seg.
  En liten faktaopplysning: FrP-leder Siv Jensen var tidligere selger i Radio 1 (som nå har mistet sin konsesjon)
  Alltid moro med valg i Norge…

 3. Roy

  PS, skall Norge lyckas älja mer dab mottagare skall det vara helt nya stationer som enbart sänder i DAB+, annars är det ett misslyckande från idioterna som styr media i Norge. Vi får se vad som sker i Sverige först. Swizzland lyckades sälja 10ggr mer med dab+ stationerna, enbart över dab+ nätet.