Norge: FM-nedsläckning i Nordland, fem nya rikskanaler

nordland

De norska rikskanalerna stängde under onsdagen ned FM-sändningarna i regionen Nordland. Vid ett TV-sänt evenemang i Bodø drog den 75-åriga radioentusiasten Berith Pauline Olderskog i en symbolisk spak vid exakt 11.11.

I samband med FM-nedsläckningen ökade antalet nationella radiokanaler med fem till 30. MTG-ägda P4-gruppen lanserade P9 Retro, som tidigare funnits på lokala multiplexer, samt helt nya P10 Country. Konkurrenten Bauer Media hade premiär för Radio Vinyl och Topp 40, medan NRK introducerade en trafikkanal. Dessutom gick NRK helt över till DAB+, medan de två kommersiella kanalerna P4 och Radio Norge fortsätter med den gamla DAB-versionen ytterligare en tid.

”Nu får kommersiella kanaler en helt annan möjlighet att erbjuda norska lyssnare helt nya produkter. Vi får en unik möjlighet att presentera nytt innehåll på ett nät med bra täckning och kristallklart ljud” säger Bauer Medias norska VD Lasse Kokvik.

I Nordland har 76 procent av hushållen skaffat en DAB-radio och DAB stod före FM-nedsläckningen för 44 procent av radiolyssningen i regionen mot 32 procent för FM. På nationell nivå är det 71 procent som har en DAB-mottagare, efter att 300 000 mottagare såldes i julhandeln. Men fortfarande saknas DAB i uppåt två miljoner bilar i Norge, vilket väntas få en negativ effekt på radiolyssnandet när rikskanalerna lämnar FM även i de andra regionerna under året. De tre stora radiobolagen är dock övertygade om nya kanaler kommer ge ökad lyssning på sikt.

På plats i Bodø fanns även representanter från andra länder och dessutom EBU-s radiochef Graham Dixon. Han kommenterade bland annat den stundvis intensiva kritiken mot FM-släckningen i Norge. I en undersökning förra året var två av tre emot en nedläggning av FM och tre partier i stortinget har velat senarelägga eller ställa in övergången.

”Diskussionen visar hur viktig radio är i människors liv. Över hela Europa lyssnar 90 procent av befolkningen i snitt två och en halv timme på radio. Tidpunkten för nedsläckningen bli dramatisk eftersom folk bryr sig. Men fördelarna är stora, och nedsläckningen kommer inte som en överraskning. Ni är föregångare, men inom fem till tio år kommer Norge inte längre vara ensamt. Jag påstår inte att DAB är den enda digitala lösningen för all framtid, men just nu är DAB den mest effektiva, pålitliga och solida digitala radiolösningen” säger Graham Dixon till nyhetsbyrån NTB.

Lokala radiostationer, utom i storstäderna, får fortsätta sända på FM till åtminstone 2021. I Nordland finns det fortfarande ett 20-tal FM-stationer.

NRK-s DAB-nät, som är regionalt nedbrytbart, är tillgängligt för 99,7 procent av den norska befolkningen. Den kommersiella radions nationella nät når 90 procent, vilket innebär att både P4 och Bauers huvudkanal Radio Norge har fått en ökad teknisk räckvidd.

Share