Norge: Digitala lyssnandet över 50 procent

För första gången lyssnar mer än hälften av den norska befolkningen på digital radio varje dag, enligt den löpande undersökning som görs av TNS Gallup.

51 procent lyssnar på digital radio i form av DAB, internet och digital-TV, enligt undersökningen som genomfördes mellan augusti och oktober och som presenterades vid den internationella DAB-konferensen i Rom i dag. Resultatet innebär att radiobranschen nu klarar myndigheternas krav på minst 50 procent digital lyssning innan ett beslut tas om att de stora radiostationerna ska lämna FM 2017.

”Vi digitaliserar radion för att vi vill ge hela landet större mångfald i radioutbudet. Lyssnarna har börjat använda de nya kanalerna snabbare än vi hade vågat hoppas. När 51 procent nu lyssnar på digital radio varje dag är det ett klart budskap från publiken om att de är med” säger NRK-s radiochef Marius Lilelien i ett pressmeddelande.

Den digitala lyssningen var under föregående kvartal 47 procent.

”Vi har länge sett en väldigt positiv utveckling när det gäller digital radiolyssning. Nu glädjer vi oss över att ha nått en ny, viktig milstolpe. Sådan här tal inspirerar oss i det vidare arbetet med att erbjuda mer innehåll för fler lyssnare inför FM-nedsläckningen 2017” säger Trygve Rønningen, som är chef för MTG Radio i Norden och för norska P4-gruppen.

Ole Jørgen Torvmark, som leder samarbetsorganisationen Digitalradio Norge, är optimistisk om att kraven för digitaliseringen kommer att nås så att beslut kan tas om att avsluta de stora stationernas FM-sändningar 2017.

”Det är upp till Kulturdepartementet att värdera kraven, men vi är väldigt optimistiska då mycket tyder på att alla krav kommer att uppfyllas” säger Ole Jørgen Torvmark.

53 procent av den norska befolkningen har nu minst en digital mottagare. Totalt sänder 22 radiokanaler rikstäckande i Norge med DAB.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share