Danmark: SBS tvekar om DAB

Danska SBS Discovery Radio har skickat ett brev till Folketingets kulturutskott där de föreslår en undersökning om huruvida DAB är den rätta sändningstekniken för framtidens radio.

Som avsändare av brevet står även den privatägda public service-radion Radio 24 Syv samt musikupphovsrättsorganisationerna Koda och Gramex.

Brevskrivarna är rädda för att DAB är en ”teknik som ingen längre tror på, men som har kostat så många miljoner att bygga upp att ingen vågar ta det politiska beslutet att stoppa den och ändra strategi”.

Istället för att fortsätta bygga ut DAB vill de ”stanna upp, ställa de nödvändiga frågorna och undersöka om DAB verkligen är framtidens digitala plattform”. De pekar på att DAB används i begränsad omfattning i Europa, att ökningstakten avstannat i Danmark och att få bilar är utrustade med digitala mottagare. Dessutom går fler över till att lyssna på radio på tablets, smarttelefoner och datorer.

”Samtidigt anser vi att delar av planen är direkt oförenliga med det politiska önskemålet om en välfungerande kommersiell radiomarknad. Planen tvingar de kommersiella aktörerna och Radio 24 Syv till att antingen köpa ett dyrt och föråldrat sändarnät från DR eller investera ett stort miljonbelopp i ett nytt rikstäckande sändarnät – och ingen av lösningarna är ekonomiskt bärkraftig” skriver SBS Discovery Radio, Radio 24 Syv, Koda och Gramex.

De fyra vill ha en ”kritisk genomgång” av den reviderade planen för digitalradio. De är också skeptiska till den informationskampanj som ska pågå fram till 2019, då det enligt den gällande planen kan bli en släckning av FM-sändningarna om vissa kriterier uppnås.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment

  1. Roy Sandgren

    Detta uttalande bara en fejk. SBS satsar så mycket i DAB+ i Norge och Sverige. SBS har ju monopol i Danmark på nationell kommersiell radio över DAB nätet.DR DAB har väl konkurrerat ut dem helt enkel , då DR DAB har många lyssnare.