Norge: 65 procent vill stoppa FM-släckningen

folkeupprormotdab

Förstasidan på den norska tabloiden Dagbladet dominerades i går av rubriken ”Folkeupprør mot DAB”. Anledningen var en opinionsundersökning som tidningen beställt och som visar på ett stort motstånd mot att Norge som första land i världen släcker ned nästan alla FM-sändningar.

65 procent vill stoppa FM-släckningen enligt undersökningen, medan bara 16 procent är för att digitaliseringen slutförs.

”Trots massiva kampanjer från de nationella aktörerna har varken tekniska eller innehållsmässiga argument lyckats övertyga lyssnarna om att DAB är något de behöver” säger Pål Lomeland, som är ordförande för Norsk Lokalradioforbund, till tidningen.

Ole Jørgen Torvmark, som är chef för Digitalradio Norge, är inte förvånad över resultatet.

”Det är inget nytt eller överraskande att människor är negativa till förändringar. Det har vi sett vid tidigare teknikskiften också, till exempel vid övergången till digital-TV” säger han i ett inlägg på Digitalradio Norges sajt radio.no.

Ole Jørgen Torvmark konstaterar även att fördelarna med övergången till DAB inte nämns i frågeställningen i undersökningen. Frågan som ställdes var ”Det är beslutat att FM-nätet ska släckas 1 januari 2017. Därefter måste man ha en DAB-radio för att lyssna på radio. Är du för att FM släcks och radiosignalerna flyttas från FM till DAB eller är du emot det?”.

Två av tre hushåll i Norge har minst en DAB-radio enligt Digitalradioundersøkelsen från TNS Gallup.

folkeuppror2

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share