Nordicom: Stabilt radiolyssnande i Norden

nordicomradio2015

Radiolyssnandet är stabilt i de fem nordiska länderna, visar en sammanställning från Nordicom. I Norge och Danmark har digitala kanaler haft framgång.

70-75 procent av befolkningen i de nordiska länderna lyssnar på radio en genomsnittlig dag. Efter flera år av nedgång för radiokonsumtionen har lyssnandet nu stabiliserat sig både när det gäller räckvidd och lyssnartid.

Den största skillnaden märks i Danmark, där lyssnartiden har ökat med 5 minuter – bland annat tack vare framgångar för heldigitala kanaler från DR. Även i Island ökar lyssnartiden.

Public service-radion är populärast i Sverige och Danmark med 76 respektive 74 procent av lyssnartiden. NRK har en marknadsandel på 65 procent. I Finland och Island står public service för runt 50 procent av lyssnandet.

I alla länder utom Island är det en bred public service-kanal som är marknadsledande: DR P4, Yle Radio Suomi, NRK P1 och SR P4. I Island leder dock kommersiella Bylgjan knappt över RÚV2.

Nordicom konstaterar utifrån siffrorna för 2015 att radiopubliken kan ändra sina lyssnarmönster och ta till sig nya heldigitala kanaler. Mest framgångsrika har varit DR P5 och NRK P1+ som har lyckats ta sig in bland de fem mest populära kanalerna i Danmark respektive Norge med ett programutbud för en äldre publik.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share