Musikhjälpen samlade in 59,5 miljoner

Sofia Dalén, Oscar Zia och Linnea Wikblad. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio. 

Musikhjälpen, som avslutades på söndagkvällen, samlade i år in 59,5 miljoner kronor. Det är den näst högsta siffran någonsin och fem miljoner mer än förra året. Rekordet är fortfarande från 2017, då summan blev 74,4 miljoner.

”Jag är helt tagen av årets Musikhjälpen. Engagemanget, värmen och energin har varit på topp sedan start. Det har känts som en enda lång festhelg! Det är otroligt fint att se människor gå samman i en orolig tid, att vi lägger våra olikheter åt sidan och enas kring grundläggande mänskliga rättigheter för att ingen ska behöva dö av hunger” säger Sveriges Radios projektledare Simon Rosenqvist.

Temat för årets Musikhjälpen var ”Ingen ska behöva dö av hunger” och insamlingsevenemanget leddes i 144 direktsända timmar av Oscar Zia, Linnea Wikblad och Sofia Dalén. Radiohjälpen, som arrangerar tillsammans med Sveriges Radio och SVT, ska nu använda pengarna för att motverka hungern.

”Vi är så tacksamma för förtroendet att omvandla allmänhetens gåvor till projekt som lindrar hungersnöden och räddar liv hos civilbefolkningen på de allra värsta platserna i världen. Vi har redan ansökningar för stöd till bland annat Etiopien, Gaza, Jemen och Sydsudan” säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen.

Antalet engagemang från privatpersoner, organisationer, företag, artister och kända personer ökade i år till den nya rekordnoteringen 1 036 921. Den mest önskade låten var Hey Ho med norska Freddy Kalas, som var trea förra året och bland de mest önskade varje år under 20-talet. Liksom förra året var den mest önskade artisten Hooja.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share