Musikhjälpen samlade in 54 miljoner

Musikhjälpens programledare Kodjo Akolor, Linnea Henriksson och Brita Zackari tillsammans med Arantxa Alvarez. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

Programledarna Brita Zackari, Kodjo Akolor och Linnea Henriksson lämnade på söndagkvällen Musikhjälpens glasbur på Gamla torget i Norrköping efter en 144 timmar lång direktsändning. Totalt har 54 miljoner kronor samlats in på temat ”För en värld utan barnarbete”.

Det är den näst högsta summan sedan Musikhjälpen startades 2008. Bästa året hittills är 2017 då 74,4 miljoner samlades in.

”Jag är tagen av allas värme och engagemang. Det har varit helt avgörande för årets Musikhjälpen. MH-familjen har vuxit med flera nya hjältar samtidigt som gamla ställt upp när vi behövt. Utan det och publikens enorma engagemang hade vi inte kunnat genomför den här veckan. Och i dessa tider är Musikhjälpen en extra viktig ljuspunkt att samlas kring” säger Simon Rosenqvist som är SR:s projektledare för Musikhjälpen.

Privatpersoner, organisationer och företag har bidragit till Musikhjälpen med 897 1000 engagemang, däribland 72 000 låtönskningar. Den mest önskade låten var i år Pobre diablo med Julio Iglesias. Därefter följer musik av Thomas Stenström, Freddy Kalas, Daniel Adams-Ray och Kent.

Pobre diablo-fenomenet började en morgon i februari, då David Druid i Morgonpasset nynnade på låten som sedan blev ett stående inslag i programmet. Nu står det klart att det är årets mest önskade låt, och det är första gången en spansk smörsångare fullständigt dominerar i topplistan i Musikhjälpen” säger Mari Hesthammar, som är musikredaktör på Musikhjälpen.

Kodjo Akolor och Linnea Henriksson hoppade in som ersättare till Oscar Zia och Anis Don Demina, som båda drabbades av förkylning under Musikhjälpen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share