Musikhjälpen samlade in 48 miljoner

Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman ledde årets Musikhjälpen. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Årets upplaga av Musikhjälpen samlade in 48 071 000 kronor. Det stod klart när programledarna Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman på söndagkvällen avslutade en 144 timmar lång direktsändning.

Insamlingssumman var 2,5 miljoner kronor lägre än förra året, men det blev samtidigt nytt rekord för antal engagemang. 791 754 engagemang av olika slag gjordes av privatpersoner, organisationer och bidrag. Bland annat har lyssnare önskat låtar, deltagit i tävlingar och auktioner, bidragit till digitala bössor (3 943 stycken) och startat egna insamlingar.

”När vi började planera för hur vi skulle göra Musikhjälpen under en pågående pandemi bestämde vi oss för att göra det tillsammans med publiken. Responsen har varit enorm. Många människor bär på en oro och är besvikna över hur året 2020 har blivit. I tider av hemmasittande och distans har publiken ändå gått samman och gjort Musikhjälpen till en landsomfattande folkfest tillsammans med oss. Det känns otroligt fint” säger Simon Rosenqvist som är projektledare på SR, och hans SVT-kollega Karl-Johan Paulsson i ett gemensamt uttalande.

Pengarna från årets insamling går via Radiohjälpen till projekt med temat ”Ingen människa ska lämnas utan vård”.

”Vi vill rikta vårt varmaste tack till alla som engagerat sig under veckan, ett engagemang som kommer göra skillnad för många människors hälsa och rätt till vård” säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen.

Newkid var den mest önskade artisten och hans Du måste finnas och Starkare var de två mest önskade låtarna. Därefter följde Viktor Leksell Svag, Thomas Stenström Ser du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen) och Freddy Kalas Hey Ho.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share