MPRT ska analysera internetradio

Regeringen har givit i uppdrag åt Myndigheten för press, radio och TV att göra en analys av internetdistribuerad radio och TV.

Anledningen till uppdraget är att yttrandefrihetsgrundlagen skiljer på trådbunden och trådlös distribution. Alla medborgare och juridiska personer har enligt YGL rätt att sända program genom tråd. Men utvecklingen sedan 90-talet, då skrivningen gjordes, gör att det är oklart vad som ska räknas som trådbunden sändning.

”Sedan den nuvarande uppdelningen i YGL av sändningar i tråd och sändningar som sker på annat sätt infördes i början av 1990-talet har både sändningsformer och konsumtion förändrats betydligt. Idag tillhandahålls radio- och TV-program i allt större utsträckning över internet och konsumeras på mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Sådan distribution sker såväl i tråd som trådlöst. Eftersom sändningformen avgör utrymmet för reglering i lag finns behov av en analys som med utgångspunkt i YGL och radio- och TV-lagens bestämmelser om trådsändningar beskriver tekniken för distribution av ljudradio- och TV-program på internet” skriver Alice Bah Kuhnke i regeringens beslut.

Regeringen vill att MPRT ska beskriva tekniken för internetdistribuerad radio och TV och hur uppdelningen mellan trådbunden och trådlös sändning ska definieras. Myndigheten ska också uppskatta hur stor del av radio- och TV-konsumtionen som sker via internet. Även beställtjänster ingår i uppdraget, som ska redovisas senast 10 maj.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share