”Medieavtal försvagar DR”

Det nya mediepolitiska avtalet som idag slöts i Danmark kommer att försvaga Danmarks Radio, som måste genomföra ytterligare besparingar. Det säger DR-s styrelseordförande Michael Christiansen (bilden).

”Jag hade gärna sett ett nytt brett politiskt avtal om DR. För det är viktigt att landets stora public service-medieinstitution styrs på bredast möjliga demokratiska grund. När det gäller avtalets innehåll, så beklagar jag att DR mister en radiokanal, som är en demokratisk succé. Och jag beklagar naturligtvis också att det görs en viss ekonomisk besparing på DR. Det kommer oundvikligen att få konsekvenser för innehållet” säger Michael Christiansen i ett pressmeddelande.

Avtalet innebär att DR förlorar P2-nätet till en helt ny kanal som får 100 miljoner kronor årligen från de TV-licenspengarna som idag går till DR.

”P2 spelar en viktig roll för kulturen och den klassiska musiken. Det är bland annat här vi sänder våra många klassiska konserter från det nya konserthuset och här debatterar vi kulturen och kulturlivet. Som det ser ut nu, kommer den klassiska musiken att förlora sitt hem och jag har svårt att se hur det ska ske utan att det går ut över kvaliteten” säger DR-s VD Kenneth Plummer.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share