Marit af Björkesten ny chef för Svenska Yle

Marit af Björkesten blir i mars ny direktör för Svenska Yle, den svenskspråkiga delen av Finlands public service-bolag Yleisradio (Rundradion).

41-åriga Marit af Björkesten finns idag på Helsingfors svenskspråkiga dagstidning Hufvudstadsbladet, där hon är chef för ledar- och debattavdelningen och biträdande chefredaktör. Innan dess var hon nyhetschef med ansvar för kultur och features. Hon ersätter Annika Nyberg Frankenhaeuser, som förra året utsågs till mediedirektör på EBU i Géneve.

Svenska Yle har 430 medarbetare som gör program i radiokanalerna Radio Vega och Radio X3M, TV-kanalen Yle Fem och sajten svenska.yle.fi.

”Svenska Yle är den viktigaste sammanbindande länken för det svenska i Finland men också en viktig del av de finsk- och tvåspråkigas vardag. Som jag ser det är de program och den journalistik som Yle producerar på svenska helt centrala för svenskans livskraft” säger Marit af Björkesten till Svenska Yles nyheter.

Yle har även utsett Ismo Silvo till direktör med ansvar för Yles utgivning. Han är idag direktör på produktionsavdelningen och ersätter Olli-Pekka Heinonen, som istället blir statssekreterare hos statsministern.

Foto: Hufvudstadsbladet.

Share