Maria Rørbye Rønn blir DR-chef

Maria Rørbye Rønn blir Danmarks Radios första kvinnliga generaldirektör.

Den 47-åriga juristen Maria Rørbye Rønn är sedan ett år chef för direktionsavdelningen (DR Jura Politik Strategi) och tog över som tillförordnad generaldirektör när Kenneth Plummer avgick i oktober. Hon anställdes på DR-s upphovsrättsliga avdelning 1995 och blev 2001 chef för den juridiska avdelningen. 2007 utsågs hon till chef för bolagets juridiska och politiska sekretariat.

Dagstidningen Berlingske skriver att styrelsen i slutskedet av rekryteringsprocessen valde mellan Maria Rørbye Rønn och DR-s kulturchef Morten Hesseldahl.

Uppdatering: I ett första uttalande som ny generaldirektör säger Maria Rørbye Rønn att DR ska fokusera mer på innehåll och kvalitet under hennes ledning.

”Det är ingen tvekan om att DR står inför ett antal spännande utmaningar i en medievärld med snabbt skiftande medieanvändning bland danskarna. Det är därför helt avgörande att DR får en starkare profil de närmaste åren. Min roll blir att se till att DR i ännu högre grad fokuserar på innehåll och kvalitet, så att DR även i framtiden är av betydelse för danskarna” säger Maria Rørbye Rønn i ett pressmeddelande.

Foto: Agnete Schlichtkrull.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share