Lyssnarna får rösta i alla P3 Guld-kategorier

P3 gör om reglerna för sin prisutdelning P3 Guld, så att lyssnarna får chans att påverka i alla nio priskategorier.

Tidigare utsågs vinnarna i genrekategorierna hiphop/soul, dans, rock/metal och pop av specialtillsatta juryer. Men i år får även P3-lyssnarna vara med och rösta. Om juryerna och lyssnarna är oeniga om vinnaren, är det lyssnarnas val som fäller avgörandet.

”P3 Guld är publikens pris. Därför känns det bra att publikens röster nu kommer att väga tyngst i samtliga kategorier” säger P3 Gulds projektledare Maths Broborg.

Det är dock fortfarande juryerna som tar fram de fem nomineringarna i varje kategori.

”Att hålla koll på en hel genre kräver tid, engagemang och ibland även historikst perspektiv. Många P3-lyssnare har stenkoll, det vet vi, men att förvänta sig att alla som vill vara med och rösta ska vara insatta i all musik som kommit ut under året i en viss genre är inte rimligt. Därför väljer vi att behålla expertisen i genrekategorierna samtidigt som vi bjuder in publiken att rösta” fortsätter Maths Broborg.

I de övriga fem priskategorierna (låt, artist, grupp, nykomling och Guldmicken för årets liveakt) sker omröstningen som tidigare genom att P3-s stora jurygrupp tar fram fem nomineringar. Sedan röstar publiken fram vinnarna.

En annan nyhet i årets P3 Guld, som delas ut 21 januari, är att röstningen sker via SMS.

Share