Lyssna på Prix Italia-vinnarna

Fairlight CMI. Foto: ABC Australia.

Det blev inga svenska vinnare på årets Prix Italia-festival, som avslutades i fredags i Bari. De tre priserna för radio och podd gick till Australien, Tyskland och Frankrike.

I kategorin för musikradio och musikpoddar vann autraliska ABC med Fairlight CMI: The Sound You’ve Never Heard. Dokumentären om en synthesizer beskrivs av juryn som ”en överraskande, övertygande och smart uppbyggd berättelse om en uppfinning som ändrade musiken i världen”.

Drama i radio och podd-kategorin vanns av tyska ARD:s Campo – ett dokumentärt ljudspel om hur befolkningen i Mexiko drabbas av kriminella karteller. ”Författaren fördjupar vår förståelse för traumatisk förlust, både individuell och kollektiv, genom att använda radiomediet på ett konstnärligt och personligt sätt som går långt bortom rena fakta och gör det här programmet till ett riktigt konstverk” skriver juryn.

Till bästa dokumentär eller reportage i radio och podd utsågs Inside Kaboul från franska Radio France, en serie i nio delar som följer två afghanska kvinnor efter talibanernas övertagande av Kabul. ”Producentens skicklighet i att få direktkontakt på avstånd och skapa en transformativ upplevelse för deltagarna och lyssnarna skapar ett unikt perspektiv kring kvinnors utsatthet när de försöker fly en repressiv regim” skriver juyrn.

Lyssna här:
Fairlight CMI – The sound you’ve never heard of
Campo
Inside Kaboul

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share