Kulturutskottet vill ha sexårigt tillstånd för SR

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

Majoriteten i riksdagens kulturutskott vill att nästa tillståndsperiod för public service ska vara sex år. Därmed går utskottet emot regeringens förslag om att tillstånden för SR, SVT och UR ska gälla i tio år.

Public service-utredningen och regeringen har föreslagit att tillståndsperioderna ska vara åtta år och inledas 1 januari ett valår. Den första perioden med det nya systemet ska inledas 2020 och bli tio år, för att samordna med valåren inför nästkommande period.

Utskottsmajoriteten håller med om att det är bra med längre tillståndsperioder, som gör det svårare för politikerna att detaljstyra public service-bolagens verksamhet. Men Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna menar i en motion att en tillståndsperiod på tio år är för lång i ett snabbt föränderligt medielandskap. De vill därför att nästa period blir sex år och att de nya åttaåriga sändningstillstånden börjar gälla från 2026 och inte 2030 som regeringen har föreslagit.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill hålla fast vid regeringens förslag med en inledande tillståndsperiod på tio år. En period på sex år skulle inte stärka programföretagens oberoende och skulle dessutom fördröja företagens förutsättningar till långsiktig planering, menar de tre partierna.

Sverigedemokraterna reserverar sig i utskottet och röstar nej till hela förslaget från regeringen. SD vill införa skattefinansiering av public service. En sådan finansiering kan dock införas först när sakligheten och opartiskheten stärkts i public service, menar partiet.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share