Kulturdepartementet: "Vi borde varit tydligare"

Flera tidningar, bland annat Dagens Nyheter, skriver att regeringens beslut om förhandsprövning av public service-bolagen innebär att programidéer ska skickas in till regeringen för förhandsgranskning.

Men regeringens beslut är att ”nya programtjänster” ska granskas. I det begreppet ingår framförallt kanaler. Andra tjänster som webbsajter och appar skulle också kunna granskas, men däremot inte enskilda program. Det är dock inget som förklaras i de två pressmeddelanden som Kulturdepartementet skickade ut under torsdagen. Inte heller i Sveriges Radio-chefernas utspel mot beslutet görs skillnaden tydlig.

”Vi borde nog ha varit ännu tydligare om det. Det var förstås SR-s märkliga utspel som tippade debatten” säger Erik Kristow på Kulturdepartementet.

”När det gäller programtjänster så håller jag med om att det är luddigt och byråkratord funkar ju inte så bra alltid i allmänna debatten. Oftast menar man ”kanaler”” fortsätter Erik Kristow.

Den nya modellen för förhandsprövning införs vid nyår, men prövningen av nya tjänster började gälla redan i år. Public service-bolagen har dock inte skickat in några anmälningar till regeringen under året.

Debatten har nu spridit sig till riksdagen. Vänsterpartiet kommer att KU-anmäla regeringen.

Vänsterpartiets Wiwi-Anne Johannson är kritisk mot att public service-bolagen ”måste anmäla nya programidéer och projekt” och mot att de måste be privata kanaler om lov att starta nya projekt.

”Att den svenska högern aldrig gillat public service-media är ingen hemlighet. Men nu har de mer ortodoxa marknadsliberalerna inom regeringen kommit på ett nytt sätt att underminera public service. Beslutet i torsdags innebär att Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion måste be TV4, TV3, Mix Megapol, Rix FM och andra privata kanaler om lov innan man sjösätter projekt som eventuellt kan vara så banbrytande och bra att de privata aktörerna drabbas negativt av konkurrensen. Det här beslutet är ett solklart brott mot public service grundlagsfästa yttrandefrihet och förfelar hela public service-tanken” säger Wiwi-Anne Johansson.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share