Högman: "Håll fingrarna borta från public service"

Även Socialdemokraterna riktar kritik mot regeringens beslut att förhandspröva nya programtjänster från public service-bolagen.

”Regeringens beslut idag om ”förhandsprövning” av SVT-s och SR-s tjänster är mycket allvarligt. Det är överhuvudtaget högst tveksamt att göra en politisk förhandsprövning av vad oberoende public service går ut med. De borgerliga bör hålla fingrarna borta från public service” säger Berit Högman, den nya socialdemokratiska ordföranden för Kulturutskottet.

Enligt Berit Högman innebär förhandsprövningen att bland annat Ekots nyheter på nätet hotas och att privata aktörer gynnas.

”Dessutom hämmar regeringen en positiv utveckling. SVT Play, Ekots nyhetsförmedling på hemsidan och många andra nya tjänster hotas nu. Vi ska vara stolta över att vi har public servicebolag som ligger i framkant när det gäller att följa med i den tekniska utvecklingen. SVT och SR har varit mycket framgångsrika i att erbjuda medborgarna program, nyheter och information på deras villkor. Regeringen vill nu istället gynna privata aktörer som inte har varit lika framgångsrika. Det är fullständigt oacceptabelt” fortsätter hon.

Även formen för beslutet är fel, anser Berit Högman. Ett sådant här beslut borde ha tagits i riksdagen, menar Berit Högman, som nu kräver svar från kulturministern.

”De borgerliga ministrarnas ideologiska iver att begränsa public serviceradion och -TV-n riskerar att gå ut över yttrandefriheten. Dessutom bör denna typ av frågor beslutas om i riksdagen. Regeringsbeslutet är fel i sak, fel till formen och har helt fel inriktning. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth måste nu komma till riksdagen och förklara sig” avslutar Berit Högman.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share