Ingen sammanslagning av SR, SVT och UR

Cilla Benkö välkomnar regeringens kommittédirektiv. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Cilla Benkö välkomnar regeringens kommittédirektiv.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

I dag gav regeringen tilläggsdirektiv till public service-kommittén. Kommittén, som får ett år på sig, ska inte utreda en sammanslagning av SR, SVT och UR.

”Public service-företagens förutsättningar att kunna verka och granska utifrån sitt oberoende är på många sätt mer avgörande än någonsin. Jag ser med spänning fram emot resultaten av de gemensamma, blocköverskridande samtalen i kommittén” säger kulturminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

I december förra året gav regeringen direktiv om de finansieringsfrågor som ska tas upp i kommittén. Den delen av arbetet ska vara klart 17 november.

I tilläggsdirektiven skriver regeringen att det finns en politisk enighet om innehållet i public service och de tre public service-bolagens uppdrag ska därför ”i allt väsentligt bör bestå”. Däremot ska kommittén ta fram förslag om ”hur uppdraget ska ges, vilka tjänster som ska erbjudas och hur utbudet ska nå ut till hela befolkningen”. Det blir ingen sammanslagning av de tre bolagen, men Förvaltningsstiftelsens organisation ska utvärderas.

Kommittén ska föreslå hur public service ska nå ut till hela befolkningen, inklusive via internet, och hur ett täckningskrav eller motvarande ska formuleras. Dessutom ska kommittén titta på om det behövs tydligare krav på ”programbolagens oberoende och integritet i kommersiella samarbeten och i och relationen med olika typer av medieaktörer och distributörer”. Andra frågor som ska tas upp är om förhandsprövningen ska förändras och om programföretagen ska ha i uppdrag att skapa en livskraftig produktionsmarknad och producera program för en utländsk publik. Dessutom vill regeringen att kommittén tittar på tillståndsperiodernas längd, uppdelningen mellan kärnverksamhet och kompletterande verksamhet och hur internet kan räknas med när public service-uppdraget följs upp.

Regeringen konstaterar att en övergripande reglering av radio och TV i allmänhetens tjänst kräver förändringar i yttrandefrihetsgrundlagen och regeringen kommer därför i början av nästa år att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att se över YGL. Förändringarna i YGL kan dock inte genomföras förrän under nästa tillståndsperiod för public service-bolagen.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö välkomnar direktiven. Hon poängterar skrivningarna om att public service-utubudet ska kunna nå så många som möjligt även via internet.

”Egentligen är det en självklarhet att vi ska finnas där publiken är. Vi är glada att regeringen delar vår syn på detta och ser hur viktigt det är ur demokratisk aspekt att vi når den publik som inte med självklarhet lyssnar på radio utan väljer att ta del av vårt innehåll på andra sätt” säger Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

Cilla Benkö välkomnar också att de tre programbolagen inte ska slås ihop.

”Det är en betydelsefull markering att regeringen ser vikten av att behålla varje bolags särart, Sveriges Radio är ett av Europas ledande radiobolag. Vi samarbetar redan idag på flera områden med våra public service-kollegor och det kommer vi att fortsätta att göra även under kommande tillståndsperiod” fortsätter Cilla Benkö.

Public service-kommittén ska presentera sitt färdiga arbete senast 29 juni nästa år.

Mer:
Läs regeringens tilläggsdirektiv som PDF här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share