Hollande stöder radiodigitalisering

Socialisten François Hollande, som är en av två kandidater till Frankrikes presidentval 6 maj, vill satsa på digitalradio och införa en ny lag mot ägarkoncentration inom medierna.

François Hollande säger till Radioactu.com att han eftersträvar en balans mellan public service, närradio och reklamradio. Anslagen till public service ska behållas på nuvarande nivå och makten att utse public service-cheferna flyttas från presidenten till en parlamentarisk kommitté.

Stödet till närradio ska behållas, liksom skatten på radioreklam. François Hollande är även emot en sammanslagning av utlandsradion RFI och TV-kanalen France 24. Han vill behålla begränsningen av radioägandet, som gör att ett bolag bara får äga frekvenser som tillsammans når högst 150 miljoner potentiella lyssnare. Dessutom vill han införa en ny lag mot ägarkoncentration inom press, TV och radio.

François Hollande påpekar att det var under socialistiska regeringar som de stora etermediereformerna har genomförts i Frankrike. Han ser en utbyggnad av digitalradio som en fortsättning på den politiken.

”Socialistpartiet införde de två stora lagar som har utökat yttrandefriheten och utvecklat pluralismen inom radio (1981/1982) och sedan TV (2000 med digital-TV). Därför är vi även för en utbyggnad av digitalradion. Det är nödvändigt för pluralismen i detta medium, som fortfarande är analogt, och dessutom förbättras utbudet i många tätortsområden och på den franska landsbygden” säger François Hollande till Radioactu.com

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share