Hederspris till Christer Modig

Studio Ett blev årets public service, Mix Megapol årets privata radiostation och Morgonpasset i P3 årets morgonprogram vid utdelningen av Stora Radiopriset 2011.

Årets hederspris gick till Christer Modig (bilden), fram till i juni programdirektör på MTG Radio. ”Radioakademin belönar en modig gärning över tid. Byggd på envishet, kunskap och integritet visad på olika områden. En gärning som resulterat i lysande framgångar hos publiken och mötts av stor respekt från hela radiobranschen” skriver Radioakademin i sin motivering.

De två lyssnarpriserna till årets programledare gick till P4-s Lotta Bromé, som vann för fjärde året i rad, och Adam Alsing, som fram till i juni sände på Mix Megapol. Priserna baseras på en undersökning av TNS Sifo, som har frågat det svenska folket ”Vem tycker du har varit den bästa programledaren i radio under det senaste året?”.

Årets privata radiostation blev Mix Megapol med motiveringen ”bred, välproducerad och underhållande radio med en fin lyssnarkontakt”. I den viktiga kategorin årets morgonprogram belönades Morgonpasset i P3 för ”ett välkomnande frukostbord i radio som bjuder på humor, visdom och oväntade infall”.

Årets public service vanns av P1-s Studio Ett. ”Världshistoria skildras i realtid, historiska vingslag och många gånger ofattbara besked till lyssnaren hanteras med erfarenhet och trovärdighet” skriver juryn. Årets reportage blev En tisdag i september av Lotta Eriksson på P1 Dokumentärredationen med motiveringen ”ett reportage som i sin form och ton skapar en stämning och känsla av närvaro hos lyssnaren som gör radion till ett överlägset bildmedium”.

Theila Johnssons Sunday Bloody Sunday från P3 Dokumentär fick pris i kategorin årets folkbildare med motiveringen ”ett stycke nutidshistoria som med stor inlevelse och kunskap och pedagogik skildras på ett levande, lärorikt och respektfullt sätt”. Årets underhållning blev Christer i P3, som görs av SR i Göteborg. ”En bra och bred mix av humor och värme med lyssnaren i centrum på ett respektfullt sätt” enligt juryn.

Priset för årets närradio gick till Radioskugga – ett program av Situation Stockholm på närradiofrekvensen 101,1 MHz i Stockholm med motiveringen ”engagerad, insiktsfull och närvarande radio i en verklighet som berör och fångar lyssnaren och är ett viktigt inslag i samhällsdebatten”. Årets musik blev Pop och politik av UR-s Anna Charlotte Gunnarsson för ”ett fängslande och allmänbildande program med musik och prat i en väl avvägd blandning”.

Till årets rookie utsågs Fredrick Federley på Radio 1 med motiveringen ”I en ny spännande kanal dyker det oväntat upp en ny frisk fläkt och tänjer gränserna i radiobruset”. Bästa kanalprofilering gick till P4-s nya ljudprofil, för ”en väl genomtänkt profilering som framhåller kanalens identitet på ett tydligt sätt”.

Specialpriset delades i år av Musikhjälpen och Radio 1. Musikhjälpen fick priset för att projektet enligt juryn är ”en av de bästa idéer omsatt i en kreativ radioproduktion med musiken i centrum. Med programledare och gäster som skapar ett häftigt innehåll dag och natt. Som triggar publiken att hjälpa världens barn med miljoner”. Radio 1-s pris motiveras av Radioakademin med följande: ”Det tog lång tid men nu är du här. Fylld av röster, profiler, ämnen, vinklar, prat och känslor. Kort sagt allt som gör en pratradio spännande och spänstig. Du fyller ett tomrum i en egen nisch. Välkommen i etern”.

Resumés pris till årets bästa radioreklam gick till Pantbanken och RBK efter en omröstning som genomfördes på Resumés sajt.

Foto: Sveriges Radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share