Grävpris till P4 Västernorrlands Ulla Öhman

Ulla Öhmans reportageserie om en romansbedragare belönades med Guldörat i december och i maj får Ulla Öhman Guldspaden. Foto: Petra Berggren/Sveriges Radio.

Granskningar av P4 Jönköping, P4 Väst, Ekot och P1 Dokumentär finns med bland nomineringarna till grävpriset Guldspaden. Dessutom får Ulla Öhman från P4 Västernorrland ett specialpris.

I kategorin för ”Etermedia lokal” har Hemtjänstföretaget, vinsterna och fusket av Rebecka Montelius på P4 Jönköping nominerats, liksom Gåvobluffen av Ola Sandstig och Frida Grönholm på P4 Väst.

Ekot-inslaget Bluffmejlen av Sven Carlsson och Sascha Granberg finns med bland de nominerade i kategorin ”Etermedia riks nyhet”. I ”Etermedia riks dokumentär” har Det illojala vårdbiträdet av Johanna Sjövall och Magnus Arvidson från P1 Dokumentär och Ekot en chans att vinna.

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister sedan 1991. Årets prisutdelning sker på Grävseminariet i Luleå 20-21 maj.

Årets särskilda pris, som går till någon som har ”främjat den undersökande journalistiken”, går i år till Ulla Öhman på P4 Västernorrland för hennes Romansbedragare Charlie Anderson och jag. Juryns motivering lyder: ”Med hjärta, mod och varm humor fick hon bedragaren att falla på eget grepp – och publiken var delaktig i dramat i realtid”. Ulla Öhman mottog en guldspade 2019 för en granskning av särskolan.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share