Ginna Lindberg slutar som Ekots utrikeschef

Ginna Lindberg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Ginna Lindberg lämnar posten som Ekots utrikeschef och återvänder till uppdraget som korrespondent i Washington.

”Det ska bli otroligt roligt att få återvända till Washington som korrespondent. Mitt nuvarande jobb som utrikeschef är fantastiskt, men efter flera år med chefsuppdrag inom Sveriges Radio längtar jag ut på fältet igen. Det kommande amerikanska presidentvalet hösten 2024 blir avgörande för USA:s framtid, och jag ser fram emot att bevaka en rafflande valrörelse runtom i det mångfacetterade USA tillsammans med Roger Wilson, som är vår korrespondent baserad på västkusten” säger Ginna Lindberg, som fortsätter att presentera USA-podden tillsammans med Sara Stenholm.

”Podden kommer fortsätta precis som vanligt, men nu kommer jag delta varje vecka ifrån USA istället. USA-podden kommer vara en viktig del av Ekots och Sveriges Radios löpande bevakning av allt som händer i USA inte minst med sikte på valet” fortsätter Ginna Lindberg.

Sveriges Radio kommer i och med Ginna Lindbergs flytt till USA inte längre att ha en särskild USA-kommentator vid sidan av de två USA-korrespondenterna. En ny utrikeschef rekryteras under våren.

Det blir även byta av av SR-korrespondenter i London och Bangkok. Pontus Mattsson tar över i London med ansvar för Storbritannien och Irland.

”Det känns som en synnerligen upplyftande uppgift att få bevaka Storbritannien. Inte minst med tanke på att det stundar parlamentsval efter en mycket omtumlande tid i landet. Prognosen ser därmed god ut för att få rapportera både om livfulla debatter, fräcka påhopp och om vad partiernas politik kan komma att innebära för de som lever i Storbritannien” säger Pontus Mattsson, som idag är inrikesreporter och tidigare haft kortare korrespondentuppdrag i Washington (1999 och 2013), Bryssel (2004) och Bangkok (2011).

Axel Kronholm blir ny Bangkok-baserad korrespondent och ska därifrån bevaka Sydostasien, Australien och Nya Zeeland. Han är sedan i höstas programledare för Kinapodden och har erfarenhet som frilans från Sydostasien för SR, Svenska Dagbladet, BBC, The Guardian, Washington Post och Hufvudstadsbladet. Han har även bott i Bangkok periodvis.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share