Fransk digitalradiostart senare i år

För tre år sedan stoppades utbyggnaden av digitalradio i Frankrike, efter motstånd från de dominerande kommersiella radiobolagen RTL, Lagardère, NRJ och Next Radio TV. Sedan dess har projektet legat på is, samtidigt som försökssändningar pågått runt om i Frankrike.

Men senare i år blir det en lansering i tre av de stora städerna, skriver dagstidningen Les Echos.

Redan 2009 gavs digitala tillstånd till runt 50 radiostationer i Paris, 40 i Marseille och lika många i Nice. De kan komma igång med sina sändningar senare i år.

Dessutom kommer CSA att släppa tillstånd i ytterligare 20 sändningsområden, vilket kommer att ge en total räckvidd på mer än hälften av den franska befolkningen. De tillstånden kommer, om möjligt, att släppas senare i år. Varje sändningsområde får sex multiplexer med plats för 12-13 kanaler i varje multiplex (fler om man använder DAB+ istället för T-DMB).

T-DMB är fortfarande standard för digitalradion i Frankrike, men DAB+ väntas också finnas med som ett alternativ. Ett slutgiltig beslut väntas från CSA i slutet av mars.

”Idén med att införa DAB+ är ekonomisk, eftersom den standarden gör det möjligt att kraftigt minska sändningskostnaderna” säger Rachid Arhab (bilden) på CSA till Les Echos.

Foto: CSA. Illustrationen: Digitalradion i Europa. I de mörkgröna länderna pågår permanenta sändningar, i de ljusgröna testas tekniken. I Frankrike har tillstånd fördelats, men de permanenta sändningarna har inte kommit igång.

Share