Fem priser till svensk barnradio

Sveriges Radio fick två och UR tre priser på Prix Nordica, som delades ut på Nordiska barnmediefestivalen i danska Ebeltoft.

Unga Radioteatern på Sveriges Radio och produktionsbolaget Filt tog emot första pris i den litterära klassen och ”Hjärtepriset” för föreställningen Buss 103: Kackerlackan av Alex Hariri med regi av Eva Staaf.

”Det är fantastiskt att vinna två så prestigefulla priser för en ovanligt modig föreställning om svarta känslor hos barn” säger Doreen Kanter, konstnärlig ledare för Unga Radioteatern.

Utbildningsradion fick tre radiopriser på festivalen. Bästa faktaprogram blev Rasismens historia – Piotrs flykt, med Tove Jonstoij som producent. Programmet, som skildrar en fyraårings flykt från Warszawas judiska ghetto, sändes i både P3 och P4.

”Det här visar återigen hur viktigt det är att ta barn på allvar, speciellt när det gäller de svåra frågorna. Det känns fantastiskt att även det svåra är angeläget, så angeläget att det belönas” säger Ami Malmros, programchef för UR-s barn- och ungdomsredaktion.

Förstapriset i kategorin för innovation delades av två avsnitt i UR-serien Småsagor. De ovanligaste barnen i världen (bilden) producerades av Johanna Oskarson med medverkan av Caroline af Ugglas och Heinz Liljedahl. Skrytmorfar seglar producerades av Micke Olsson.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share