Europeisk grupp för DMB

garforsEn ny organisation ska propagera för användandet av mobil-TV-tekniken DMB i Europa. Därmed går gruppen emot EU-kommissionen, som förra året valde DVB-H som europeisk standard.

International DMB Advancement Group har som mål att sprida sändningen av TV, radio och datatjänster via DMB och de närbesläktade teknikerna DAB och DAB+. Dessutom vill man skapa funktioner som samordnar DMB med mobilnät och trådlöst internet.

IDAG består av representanter från nederländska Mobiele TV Nederland, norska Norsk Mobil-TV (som ägs av NRK, MTG och TV2), italienska RAI, brittiska The Technology Partnership och maltesiska Digit B Network.

”IDAG ska hjälpa till att skapa en mycket större marknad för DMB-relaterade apparater och tjänster i och utanför Europa. Medlemmarna ska stödja varandras tjänster, se till att vi delar våra erfarenheter och spara tid och pengar genom att koordinera system och processer” säger Gunnar Garfors från NRK och Norsk Mobil-TV.

DMB ingår liksom DAB och DAB+ i den europeiska Eureka 147-standarden. TV via DMB lanserades nyligen i Norge och senare i år startas sändningar i Nederländerna och Malta. Italien och Storbritannien testar just nu DMB i en mindre skala och i Frankrike har DMB valts som digitalradiostandard.

I mars förra året beslöt EU-kommissionen att DVB-H blir europeisk standard för mobil-TV, men införde inte något förbud mot alternativa tekniker som DMB. Sverige, Storbritannien och Irland ville istället ha en teknikneutral lösning.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment