EBU antar plan för digitalradion

Den europeiska radiounionen EBU har antagit en handlingsplan för att digitalisera radiomediet.

På EBU-s digitalradiokonferens i Belfast diskuterades radions digitala framtid med representanter för de organisationer som arbetar för digitalradioteknikerna DAB/DMB (World DMB), DRM (DRM Consortium) och internet (Internet Media Device Alliance). En handlingsplan som har tagits fram av EBU New Radio Group antogs dessutom.

Mats Åkerlund från Sveriges Radio, som är vice ordförande för New Radio Group, beskrev konferensen som en ”adrenalinspruta för digitalradion”.

Tidigare konferenser om digitalradio har oftast handlat om för- och nackdelar med olika tekniker. Men den här gången koncenterade man sig kring affärsmodeller, strategiska partnerskap och hur man ska marknadsföra digitalradion, enligt ett pressmeddelande från EBU.

I handlingsplanen nämns tre prioriterade områden inför nästa år. Den första punkten gäller samarbete med reklamradion kring utveckling av nytt digitalt innehåll och marknadsföring av digitalradion. Punkt två är att arbeta med bilindustrin för att få digitala mottagare i Europas bilar. Som en tredje uppgift inför 2011 finns lobbying mot EU för en gemensam europeisk digitaliseringsstrategi och för att säkra tillräckligt med sändningsutrymme för digital radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share