DR lanserar DAB+ nästa år

Danmarks Radio börjar använda den nya digitalradiovarianten DAB+ redan nästa år, skriver Politiken och Radionyt.com.

De första DAB+-kanalerna från DR lanseras under 2010. Men det dröjer ytterligare några år innan DR lägger ned sändningarna med den ursprungliga DAB-standarden. Det säger DR-s distributionschef Erik Henz Kjeldsen till Politiken.

”Man kan tänka sig att P1, P2 och P3 får lov att sända vidare på DAB längre än resten av det digitala kanalutbudet. Men det beror nog på hur väl de nya apparaterna säljer” säger Erik Henz Kjeldsen, som även är ordförande för branschorganisationen DAB Danmark.

Danmark, Norge och Storbritannien är de enda länder där den första versionen av DAB har slagit igenom hos radiopubliken. Enligt Erik Henz Kjeldsen är huvuddelen av de 1,3 miljoner digitala mottagare som redan har sålts i Danmark relativt billiga, vilket gör att de är redo att bytas ut innan de sista kanalerna går över till DAB+.

”DAB+ är en mycket nyare och bättre standard än DAB. Den ”packar” data bättre och därför blir det plats i etern för mer än dubbelt så många digitala kanaler som i dag, samtidigt som ljudkvalitén förbättras” fortsätter Erik Henz Kjeldsen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share